NY BOK FRA DAG OVE JOHANSEN

JOHANSENS ÅPENBARING

Klikk for større omslagsbilde

Omslagsillustrasjon ved Einar Gjærevold ( opprinnelig laget for romanen OND SIRKEL som utkom 1984)

 

JOHANSENS ÅPENBARING er en samling essays og noveller som tematisk hører sammen. I og med forfatterens store interesse for den norske sosialreformatoren og forfatteren Bertram D. Brochmann, er mye av stoffet i denne boken inspirert av hans tanker og ideer.

Enkelte av novellene har tidligere vært trykket i antologier, slik som Hedre din far og din mor (under tittelen Billy, i Nordnorge i prosa og lyrikk, 1973), Langt fra paradis (Nordfra '75, Nordnorsk Forfatterlag 1975), Selvbetjeningskrigen (Dragsug, Gyldendal 1977), Huleboerne (Vidunderlige, nye verden? Gyldendal 1994).

 

Mange av disse novellene er tilsynelatende fremtidsvisjoner, men sier likevel mye om det samfunnet vi lever i idag. I den sammenheng kan nevnes Tårnet og Huleboerne, begge fabler som er knyttet tett sammen og beskriver hvor lett det er å lage en religion og få tilhengere...

Det kan ellers nevnes at taternes situasjon er aktuelt stoff i mediene for tiden. I den sammenheng kan nevnes at I skallemålernes fotspor , som du finner i JOHANSENS ÅPENBARING, bl.a. tar for seg rasismens røtter og Norges rolle i utviklingen av rasehygieniske teorier. I Finnmark reiste myndighetspersoner rundt og målte samenes hodeskaller. Stortinget vedtok i 1934 steriliseringsloven, som fikk store følger for taterne. Det eneste partiet som stemte i mot denne uhyrlige loven, var det gamle Samfundspartiets representant sivilingeniør G. E. Bonde. Samfundspartiet anno 1930-årene, som ikke har noe som helst med det sære Samfunnspartiet fra de siste valgene å gjøre, ble grunnlagt av Bertram D. Brochmann.

 

Dag Ove Johansen er født i 1950 i Mo i Rana, og er nå bosatt på Fauske i Nordland. Han har arbeidet som lærer i spesialskole, barneskole, ungdomsskole og videregående skole siden 1972. Debuterte som forfatter i 1974. Johansen har siden den gang utgitt nærmere 25 bøker, både novellesamlinger og romaner. Han er redaktør for avisen Samfunnsliv, som ble grunnlagt av Bertram D. Brochmann i 1931. Han er dessuten ansvarlig for avisens internettutgave på http://www.samfunnsliv.no . I tillegg driver han et eget internettmagasin kalt FABULA (på http://forfatter.net/johansen ), som har hatt nærmere 253 000 besøkende siden oppstarten i 1997. De siste årene har forfatteren skrevet en romanserie om den samiske utvandringen til Alaska i 1894 og 1898, som amerikanske myndigheter stod bak. Serien ble avsluttet i 2003 etter 12 bind. Første bok i den samiske utgaven av serien utkommer 2004. Les mer om serien på http://www.sjamanensrike.no, et nettsted forfatteren også er ansvarlig for.

 

BOKEN kan bestilles direkte hos forfatteren på dagoj@online.no eller hos Bondes Forlag, 6150 Ørsta.

Spesialpris direkte hos forfatter: kr. 80,00 inkl. porto (kr. 22,00)

 

Dag Ove Johansen

JOHANSENS ÅPENBARING

Essays og noveller,

Bondes Forlag, 6150 Ørsta

136 sider, kr. 175,- pluss porto

ISBN 82-995164-2-0