STAR WARS

Sithene tar hevn 

 

Fauske kino 19.mai 2005 kl. 00.03

Kinosalen var nærmest stappfull av folk denne Verdenspremiere-natten. Nå ventet man på å få bundet sammen de tre første episodene med de tre siste. Eller var det de tre siste med de tre første?

Det samme kan det være...

Jeg måtte utsette anmeldelsen av Episode III fordi jeg ønsket å se Episode IV, V og VI for å oppfylle George Lucas visjon om å betrakte alle seks episodene som én film. For dette er jo egentlig historien om Anakin Skywalkers liv fra gutteår som slave til ungdomsår og kamp for å bli jedi-ridder og endelig hans forvandling fra den gode siden til Mørket og Darth Veider med all den elendighet det medførte, for så å vende tilbake til den gode siden med smilet på lur da Luke, hans sønn, tar av ham den svarte og tyngende masken.

Hayden Christensen gjør en meget respektabel innsats i rollen som Anakin Skywalker/Dart Veider.

"Sithene tar hevn" knyttet elementene sammen på en utmerket måte. Når filmen kommer ned på det medmenneskelige planet (ikke en planet i Universet...;-)), blir historien troverdig og nær og gripende. Klipp-sekvensene med den fødende Padmé og Anakins operative forvandling til den onde Darth Veider, er et mesterlig grep fra Lucas' side. Dette sitter som et skudd.

Men...

Det sitter igjen et inntrykk fra alle de tre første episodene av Star Wars at det er for mange data-animasjoner, kunstige landskap og kunstige vesener - så ulikt oppbyggingen av de tre første filmene: altså episode IV, V og VI. Selv om vi visste at Yoda var en gummidukke ført av Frank Oz, så virket det faktisk mer ekte enn de data-animerte versjonene av Yoda i de tre nyproduserte filmene.

Se for deg planeten Hoth i "Imperiet slår tilbake", filmet på Finse i Norge i vakkert vinterlandskap. Så kan du gå til hvilken som helst nykonstruert planet i de nye episodene og se at landskapene virker kunstigere. Ja, selvsagt er de kunstige, fordi de er dataprojeksjoner, men de virker ikke like troverdige som de ekte landskapene i de tre gamle episoder...

For all del. Det er storslåtte landskaper og kampscener i Episode III, men de er farlig nær det som skjer i dataspillene.

Kanskje er det tiden vi lever i som skaper behovet for raske skiftninger og action anno 2005? Det var en langt mer langsommere fortellerteknikk i de tre gamle episoder. Handlingssekvensene var mer oversiktlige og klare, mer forståelige. Tempoøkningene i de tre moderne episodene kan ta pusten fra noen og enhver - men kanskje er det ungdommens språk og tilværelse George Lucas har strebet etter i Episode I, II og III?

I så fall har han lykkes meget godt.

Kanskje er jeg blitt for gammel for denne tempoøkningen?

For meg personlig er Episode V, "Imperiet slår tilbake", den beste episoden i langfilmen STAR WARS.

Vurderer man hele historien under ett, så er beskrivelsen av Anakin Skywalkers liv både interessant og troverdig. Samlet bedømmelse for langfilmen STAR WARS, blir dermed

 

Dag Ove Johansen

Lærer/forfatter 

 

 

 

Tilbake til Star Wars Index 

Tilbake til FABULA